Una mica d'història del Mercat de Sitges

 

Segons han recollit els historiadors i estudiosos locals, el permís formal i oficial per a tenir un mercat setmanal estable (els dijous) va ser concedit pel Rei Jaume II, al seu viceprocurador general, i senyor del castell de Sitges, Bernat de Fonollar, el 6 de maig del 1307.

Parades de tota mena de productes d'alimentació, així; com teixits, paraments, eines i utensilis, feien la seva venda al voltant del castell (on avui hi ha l'Ajuntament). Amb el pas dels segles i amb el creixement de la població; (Sitges té; uns 3.000 habitants a finals del segle XIX), és necessària la millora del mercat, i l'Ajuntament es disposa a encomanar la construcció; d'un edifici exclusiu i singular per al mercat.

L’arquitecte municipal Gaietà Buïgas Monravà va ser l’encarregat de redactar-ne el projecte, l’any 1889. Arquitecte que havia assolit fama i reconeixement per ser l’autor del disseny del monument a Cristòfor Colom, de Barcelona. La nova construcció va inaugurar-se el 15 d’agost de 1890. Segons les cròniques locals, amb gran satisfacció dels sitgetans. Tornen a passar els anys, i Sitges segueix creixent.

A començaments de la dècada dels 80, del segle passat, la Vila té més de 12.000 habitants. I l’Ajuntament decideix construir un mercat nou, més gran i més situat al centre geogràfic de la Vila, que s’ha anat estenent molt més enllà de la via del tren. El redactor del projecte d’aquest nou equipament va ser el prestigiós i premiat arquitecte Carles Ferrater Lambarri, qui el va presentar l’any 1984. Per diverses vicissituds relacionades amb l’empresa concessionària inicial i amb les obres de construcció, no es va inaugurar fins al 21 de maig del 1986. Ja d’inici van sorgir opinions contrastades sobre la seva fesomia i la seva entrada principal, al costat i de cara a les vies del tren.

Atès un canvi de govern municipal, es va voler reactivar la viabilitat del Mercat de la Plaça de l’Ajuntament, i es va efectuar una remodelació i modernització de les instal·lacions. Durant un parell d’anys van coexistir els dos mercats, tot i que l’antic mercat no va acabar de reeixir mai. Finalment, però, s’imposà la lògica geogràfica i comercial, i el ja conegut com a Mercat Vell, va tancar definitivament la seva activitat, a principis dels anys 90.

Tot i existir mancances i defectes constructius, el denominat Nou Mercat Municipal, amb la dedicació, entestament i constància dels seus paradistes, va anar assolint el protagonisme merescut, ocupant el nínxol comercial que pertoca a un mercat municipal.

A començaments del segle actual, es fa imprescindible una nova reforma o canvi de paradigma en relació amb el Mercat. Així, l’Ajuntament inicià la reconstrucció global de l’edifici del Mercat, l’estiu del 2007 (amb projecte i finançament acordat amb l’empresa Mercadona, que hi instal·larà un supermercat a la planta baixa). Les obres duren uns 14 mesos i es fa la inauguració el 15 de novembre de 2008.

Aquest cop, però, hi ha quasi unanimitat. S’ha millorat l’estètica, la comoditat, racionalitzats els espais i modernitzats equipaments i paraments. Tot ha obtingut una notable millora. I des de llavors, encara s’hi han anat fent millores puntuals, en la climatització, en els tancaments, en les instal·lacions internes. I la Junta de Paradistes no ha deixat de procurar la millora del servei, la qualitat i l’atenció al client sitgetà, i també al foraster i al turista.

En el Sitges del 2019, ultrapassats els 31.000 habitants censats, el millor que es pot dir és que ja ningú no el coneix com «el «Nou» mercat, sinó amb tota propietat com EL MERCAT DE SITGES!

Jordi Cubillos